Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Hamachi .::Airboy::.

.::Hamachi::.

Το Hamachi είναι ένα από τα κορυφαία προγράμματα δημιουργίας εικονικού δικτύου από απόσταση. Δημιουργός εταιρία του είναι η LogMeIn, μια εταιρία με πολλές επιτυχίες στο ιστορικό της, καθώς έχει δημιουργήσει πολλά σημαντικά προγράμματα βασιζόμενα στην διαχείριση από απόσταση όπως Remote Access, Remote Support, Remote Management κ.τ.λ.

Σκοπός του Hamachi είναι να ενώσει 2 ή και παραπάνω υπολογιστές μέσω του διαδικτύου σαν να ήταν στο ίδιο τοπικό δίκτυο (Lan). Πως το καταφέρνει? Με τις βασικές γνώσει ς του πως λειτουργεί ένα δίκτυο είναι πολύ απλό να το καταλάβετε.

Αρχικά δεσμεύει μια IP για εσάς η οποία ανήκει στην (class Α) και είναι πάντα του τύπου 5.ΧΧΧ.ΧΧΧ.ΧΧΧ (όπου ΧΧΧ: 0-255). Ο λόγος που δεσμεύεται μια class A IP είναι γιατί έχουμε ένα μεγάλο εύρος διαθέσιμων host σε κάθε υποδίκτυο και δεν θα δημιουργείται σύγχυση μεταξύ των υπολογιστών που έχουν συνδεθεί σε αυτό. Έπειτα μέσω του διαδικτύου δημιουργεί την σύνδεση μεταξύ αυτών των υπολογιστών (IPs).

Ο τρόπος λειτουργίας είναι πολύ εύκολος. Επιλέγετε εάν θέλετε να δημιουργήσετε εσείς ένα δίκτυο και πατάτε στο Create a new network. Εκεί θα σας ζητηθεί να βάλετε το όνομα του δικτύου σας (δηλαδή το όνομα που θέλετε να έχει) και τον κωδικό. Εφόσον γίνει αυτό, στέλνετε το όνομα του δικτύου και τον κωδικό σας στο άτομο που θέλετε να μπει στο δίκτυο που φτιάξατε, αυτός με τη σειρά του πατάει στην επιλογή Join an existing Network και τα εισάγει. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα δύσκολες ρυθμίσεις, όμως τώρα έρχεται το δύσκολο κομμάτι. Εάν δεν θέλετε μόνο να βλέπετε ο ένας τον άλλον αλλά και να μπορείτε να επικοινωνείτε σαν να είσαστε δίπλα, θα πρέπει να ανήκετε και στο ίδιο υποδίκτυο. Αυτό είναι εύκολο να το κάνετε. Πηγαίνετε στον φάκελο εγκατάστασης του Hamachi (συνήθως c:\program files\hamachi) και εκεί δημιουργείτε ένα αρχείο με όνομα «aliases.txt». Μέσα σε αυτό το αρχείο θα πρέπει να κάνετε το εξής. (Προτιμώ να σας το δώσω με ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό)

Π.χ.

Είστε ο διαχειριστής του δικτύου και έχετε την IP 5.35.10.1

Έχετε δώσει το όνομα του δικτύου στον φίλο σας και θέλετε να παίξετε ένα παιχνίδι.

Εκείνος έχει IP 5.6.33.2

Για να μπορέσετε να δημιουργήσετε το δίκτυο και να παίξετε κανονικά θα φτιάξετε το αρχείο με τον τρόπο που ανέφερα παραπάνω και βάζετε μέσα

5.6.33.2<κενό>5.35.10.2

Αυτό που μόλις κάνατε είναι να βάλετε την IP του φίλου σας στο ίδιο subnet με την δικιά σας IP. Η ερώτησή σας προφανώς θα είναι «και αν δεν ξέρω subnetting?».

Μια πολύ απλή λύση είναι να βάζετε διπλανές IP όπως κάναμε πιο πάνω

Για παράδειγμα αν έχετε την ΙΡ 5.6.7.8 και βάλετε τον φίλο σας στην 5.6.7.9 και δεν παίζει τότε δοκιμάστε να τον βάλετε στην 5.6.7.7, θα παίξει σίγουρα.

Εάν κάνετε τα παραπάνω βήματα, τότε το δίκτυό σας θα είναι έτοιμο να παίξει.

Για οποιαδήποτε απορία αφήστε comment στο topic.



Δεν υπάρχουν σχόλια: